ÖNKÉNTES PROGRAM BESZÁMOLÓ

ÖNKÉNTES PROGRAM BESZÁMOLÓ

A COVID járvány utolsó hulláma után sikerült újra beindítani az előző két évben elmaradt, de legalábbis visszaesett önkéntes tevékenységet. Csömörön a 210 önkéntes munkaórával meghaladtuk a 2017-ben regisztrált eddigi legmagasabb óraszámot is. Aporháza utcában 446 munkaórában dolgoztak önkéntesek, ami sajnos még elmarad a COVID előtti időszak átlagos teljesítményétől, de duplájára nőtt a 2021-es évhez képest. Régi önkénteseink és a szervezetek is örömmel vették, hogy ismét személyes jelenléttel valósulhatnak meg a programok (noÁr, TündérPakk, ÖKA, VONESZO, Test- és Lélekszépítő Alapítvány, Budapesti Gazdasági Egyetem, Örökbefogadok egy ovit, Remény Magyarországért Alapítvány, Bike Maffia, Azúr Segítőkutyás Egyesület, Aurora Borealis). Néhány szervezet ugyan jelezte, hogy nem tud minket tovább támogatni, de jellemzően ezek rajtunk kívül álló okokkal voltak magyarázhatóak. Megtaláltak bennünket új szervezetek, intézmények, vállalatok, ahol a társadalmi felelősségvállalás ügye a nehéz gazdasági helyzetben is fontos és támogatható maradt.

A 2022-ben igyekeztünk az önkéntes közösségszervezésre is nagyobb hangsúlyt fektetni, ennek eredményeképpen Önkéntes Találkozót szerveztünk, ami nagyon jó hangulatban zajlott, kitartó támogatóink megjelentek és megbizonyosodhattunk elkötelezettségükről. Jó alkalom volt arra is, hogy kimutassuk, mennyire nagyra értékeljük önzetlen segítségüket. Munkatársaink is szép számban képviselték intézményeinket, az ő hatékony részvételük nélkül kevésbé lett volna gördülékeny a rendezvény lebonyolítása. Köszönjük mindenkinek a lelkes együttműködést!

Az Önkéntes Találkozó megszervezésén túl, az önkéntesek és támogatók tevékenységét oklevelekkel honoráltuk, képeslapokat és egyéb kreatív anyagokat küldtünk minden partnerszervezetünknek és támogatónknak és igyekeztünk rendszeresen kapcsolatot tartani mindenkivel.

Terveink közül sikerült még megvalósítani az ÖKA segítségével a vállalati önkéntesek fogadását (Csömörön újult meg az udvar és a kert), az RMA ismét megjelent nálunk (Aporon tartottak gyereknapi programot). Sajnos, az MKKP kezdeményezésében még 2020-ban indult Közpénztékozlás projekt nem tudott megvalósulni. Mégsem mondhatjuk sikertelennek, mert született egy alaposan előkészített, jól megírt pályázatunk, amit egy kínálkozó lehetőség esetén elő tudunk és szeretnénk venni.

Novemberben, az Élelmiszerbank akció során látványosan megmutatkozott az a tendencia, ami az infláció egyenes következménye, miszerint az egyéneknek/családoknak egyre kevesebb lehetőségük lesz adakozni. A 2023-as évet ez előreláthatóan nehezebbé fogja tenni, kevesebb bevételre számíthatunk.

A befolyt tárgyi adományok illetve szolgáltatások számszerűsített összege 23.742.000,- forint. (A kalkulációnál az interneten talált, illetve a tevékenységet végző személyektől kapott összegekkel dolgoztunk.)

Bevételek, az önkéntes tevékenység és adományszervezés pénzbeni értéke 2022-ben:

Korrepetálás 136 óra nőtt! 680.000.-

Önkéntesek végzik személyes és online formában.

Iskolai közösségi szolgálat 126 óra 101.000,-

Gyerekfoglalkozások 387 óra 2.789.000,-

Szakmai gyakorlatos gyerekfoglalkozást vezetett, Szakicska Ház kézműves foglalkozást és nyári tábor adott, sakk szakkör, Gyereknapi programok és koncert (RMA, HKA noÁr, Infineon, Azúr, MKKP, Bors Együttes, Alter-Ego, önkéntesek), Farsangi gyerekfoglalkozás (Alter-Ego és önkéntesek), drámapedagógia fejlesztő program (VONESZO), mesefoglalkozás, SZÉRA Tanoda, látogatás a Fővárosi Állat és Növénykertben és a Zoo Caféban, főzősuli (Gasztroén).

Főzzünk együtt! 7 óra 315.000,-

Fodor Mariann és Fejszák Tamás séfekkel gastro-social főzés.

Videó film és fotózás (utómunkákkal) 850.000,-

Tanszertámogatás iskolásoknak 854.000,-

Felnőtteknek szóló tanácsadásúj tétel 340.000.-

Szülészeti tanácsadás, pszichológiai tanácsadás, Watsu masszázs munkatársaknak.

Karácsonyi és Mikulás ajándék 3.600.000,-

Mikulás program és csomagok (MKKP, Azúr, TündérPakk, CoGoodwill, csömöri lakosok). Karácsonyi program, ajándék, élelmiszer és higiéniai termék, fenyőfa (TündérPakk, ÖKA-Roché, Rehab Angyal, Meixner, Infineon, Dunai Fruzsina, Károli GRE HÖK, magánszemélyek)

Tárgyi adomány, szolgáltatás, beruházásjelentős növekedés 7.685.000,-

Bútorok, fürdők festése Aporháza utcai intézményben, kerítésfestés Aporháza utcában és Csömörön is kertrendezéssel, festék, PCR szűrés, tetőjavítás, villanyszerelési anyagok, háztartási termék, sportszer, koncertbelépő (ÖKA, L’Oréal, BBM, Etyek, VONESZO, Nagy Ferenc, G1 labor, magánszemélyek, önkéntesek, sportklub, szálloda).

Önkéntes munkaóra összesen: 656 ó

Támogatás forintban összesen: 17.214.000,-

Az egyszeri adományozóktól, alkalmanként beérkező műszaki cikk, ruházat, konyhai eszközök, könyv, élelmiszer stb. értékét nem tudjuk megítélni.

Tervek 2023-ra:

  • Több személyesen megvalósuló önkéntes munkavégzés
  • Állandó támogató szervezetekkel kapcsolaterősítés
  • Még sikeresebben megismételni az Önkéntes Találkozót
  • Egységes arculat kialakítása (képeslapok, email, naptár stb.)
  • Támogató szervezet keresése a játszóudvar felújítására
  • Egyetemi gyakornokok, ikszesek fogadása
  • Vállalati/egyetemi önkéntes csapatok szervezése
  • Kollégáknak szervezett, önkéntesek által tartott programok, tevékenységek szervezése
  • Önkéntes programot támogató pályázatok figyelése

Köszönjünk minden kedves önkéntesünknek és támogatónknak a figyelmet, a lelkesedés, a segítőkészséget és, hogy fontosnak tartják alapítványunk ügyét: a rászoruló családok és hajléktalan emberek megsegítését!

Készítették: Hodruszky Mónika, Jánosi Péter, Jáger Viktória, Kerepesi Krisztina